top of page

In 2012 heeft de Maaslandloop gelopen voor het doel, Sukacita.

6 teams hebben  meegedaan en hebben 19.401 euro opgehaald.  15.621 euro voor Sukacita en

3.780 euro voor de andere doelen van Sport en Spel.

Klik op het logo voor de website

 

Maaslandloop 2012: wind, hardlopen, heroïek en 19.000 euro voor het goede doel.

 

Het is vrijdagmorgen 6.30 uur en de eerste deelnemers aan de Maaslandloop druppelen binnen op het Sport en Spel terrein bij MVV ’27. De weersvoorspellingen hebben de laatste dagen een zeer wisselend beeld van het te verwachten weer gegeven, soms stond er een zonnetje, steeds veel wind, en soms tot 100% regenkans met 10 mm als uitschieter. Met gewone weersomstandigheden is een hardloop estafette van ruim 360 kilometer al een hele opgave, maar met slecht weer is dat afzien. Op de vrijdagochtend echter, schijnt de zon en de temperatuur uit de wind is zeker niet onaangenaam.

 

Om 7 uur gaat het eerste team van start een Thof-team, 8 uur start AV Waterweg, 8.30 uur start het 2e Thof team, 9.00 uur het 3e Thof team, om 12.00 uur TVR en om 13.00 uur Team Albrandswaard. Deze tijden zijn zo afgestemd om alle teams zaterdagmiddag rond 16.00 uur te laten finishen. Het team dat om 9.00 uur start loopt langs de drie basisscholen van Maasland en wordt daar door honderden kinderen uitgezwaaid, het is echt een kippenvel moment voor de deelnemers, die veel van deze kinderen kennen.

 

Onderweg wordt de zon alleen op vrijdag gezien, de wind die erg hard is, blaast op de heenweg de lopers en begeleidende fietsers vooruit, zolang er in oostelijke richting gelopen wordt. De route van de Maaslandloop is dit jaar flink veranderd ten opzichte van de eerste drie edities. Een sponsor in Wageningen heeft aangeboden de lopers in zijn tuin te ontvangen, en dat is niet zomaar een ontvangst. Er staat vers fruit klaar, allemaal voorgesneden in hapklare brokken, koffie, thee, vla, yoghurt, noem het maar op. De keuken kan gebruikt worden door teams die wat warms willen eten, de wc en douche zijn beschikbaar en als klap op de vuurpijl een jacuzzi. De route moest hiervoor omgelegd worden, maar dat blijkt alle moeite meer dan waard. De gastvrijheid van Harold en Anja wordt door alle deelnemers zeer gewaardeerd.

 

Mila van der Meer, een van de initiatiefnemers van Sukacita, is de hele loop in touw geweest. Zij is samen met haar vader Bert, bij de start van alle teams, vervolgens is ze in Wageningen bij de sponsor en uiteindelijk ook bij de finish. De opbrengst van de Maaslandloop gaat naar deze stichting, kijk voor info hierover op www.sukacita.com, donaties kunnen nog steeds gedaan worden via de Maaslandloop rekening 112073522.    

In de nacht wordt er doorgelopen, over donkere dijkjes langs Rijn, Lek en Waal. Zodra het verste punt gepasseerd wordt, rest zo’n 150 kilometer tegenwind. Buffelend tegen de wind doorkruisen de hardlopers en de fietsende begeleiders Nederland. De opgelopen tijdwinst door de wind in de rug op vrijdag, wordt door de meeste teams al snel ingeleverd, zodra de harde wind de lopers bij elke stap terug dreigt te blazen. Elke pas kost kracht en de lopers proberen toch het tempo te lopen wat nodig is om weer op de berekende tijd in Maasland te zijn. Schrijver dezes is als chauffeur mee geweest en heeft de lopers en fietsers zien strijden, diep respect voor deze sporters is op zijn plaats.

 

Van de 6 teams die meedoen hebben 5 teams busjes om de lopers te verplaatsen als zij niet lopen. Alleen het team van TVR fietst en loopt de hele route, 370 kilometer met tien personen komt dan neer op 37 kilometer hardlopen en 333 kilometer fietsen. Dit team ondervindt de meeste last van de tegenwind. Er is met deze manier van aanpak heel weinig tijd voor rust ingebouwd. Als je klaar bent met je lopen, moet je op de fiets je teamgenoten weer bij zien te halen, in je eentje kromgebogen over het stuur….. In de loop van de zaterdag blijkt dat dit team de tijd van 16.00 uur in Maasland niet gaat halen. Maar opgeven is geen optie! Met extra aanmoediging van de vliegende Maaslanders, dit zijn de mensen van de organisatie van de Maaslandloop die onderweg assisteren, worden de reserves nog wat dieper aangesproken, en het tempo gaat weer omhoog.

Rond kwart over 4 staan er 5 teams klaar om te finishen. Achter elkaar worden ze door speaker Roel van Leeuwen het podium van Sport en Spel opgepraat, er wordt voor elk team een nummer gedraaid door de diskjockey dat door hen zelf ingeleverd is, dus dansend en springend beleven de teams hun ontlading van vreugde bij de finish voor een groot publiek.

 

Een erg mooi moment is het als Mila de microfoon overneemt, nadat ze de opbrengst van de Maaslandloop heeft gehoord. Ze bedankt de organisatie en de teams voor het bijeen brengen van dit mooie bedrag. In haar speech laat zij duidelijk blijken heel betrokken te zijn bij de deelnemers van de loop die ze deze twee dagen heeft gevolgd.

 

Het podium van Sport en Spel wordt hierna in beslag genomen door twee zangeresjes uit Maasland, en daarna door Ad van Opstal. De teams die binnen zijn gekomen, zijn druk met het uitwisselen van indrukken en belevenissen, als Roel van Leeuwen weer aan de microfoon komt. Het TVR team gaat finishen! Na een heroïsch strijd tegen vermoeidheid en de elementen, staan ook zij oog in oog met de menigte die zich op het Sport en Spel terrein verzameld heeft. Vanuit de andere teams klinkt een oorverdovend gejuich ingegeven door respect voor deze sporters.

Dank aan alle mensen die zich ingezet hebben om de Maaslandloop 2012 tot een succes te maken, de vrijwilligers, de sponsors, de teamcaptains, de teamleden en iedereen die op en andere manier een steentje heeft bijgedragen. De Maaslandloop, een prachtig hardloop evenement, dat volgend jaar zijn 5e editie zal beleven.

 

Ineke Halve, Irma Vermeer, Petra Sluijter, Freek Wierda en Bart Makkinga.

 

Historie Maaslandloop 2012

bottom of page